onsdag 26. januar 2011

Koh Tao, Thailand

Thailand er en liten smule annerledes fra Kina! Her er det blomster, 28 grader og turister.

Koh Tao er en liten øy i Thailand som er mest kjent for sine dykkesteder og her bestemte vi oss for og dra. :) I det vi hoppet av båten fra Koh Samui, var vi litt usikker på hvor vi skulle ta veien. Men etter ca 30 sekunder utenfor, klarte Ane å finne skyss bak på lasteplanet på en bil som hørte til Ban's Diving Resort (som vi hadde på forhånd vurdert å ta dykkekurs hos). Dermed ble vi kjørt til Sairee beach, som er den mest kjente stranden her. Sjekket inn hos Ban's og skulle begynne kurset dagen etter. Ruslet bort til en restaurant, med puter på gulvet og lave bord! Her fikk vi skikkelig følelsen av å ha havnet på postkortet! Palmelignende trær henger over uteområdet, krystallblått vann og mange km sandstrand med hvit sand!

Første kveld tenkte vi at vi skulle ta turen ut å se på livet, da ble vi kjent med to australiere som tok ”Diving master”-kurset på Ban's. De kunne fortelle oss mye om dykking og hvordan kurset vi skulle ta kom til å bli. Og vi ble egentlig bare mer spent på hva vi har meldt oss på. :P Kvelden endte med pannekaker med banan og sjokolade, en tur på vespa sammen med Lee og passordet på internetten til Ban's! Altså en vellykket kveld!

Dagen etter smørte vi oss hvitere, for å slippe å bli rød, for å egentlig bli brun :) (noe som er litt vanskelig for to vinterhvite nordmenn), for så å legge oss på stranda. Slappet godt av før vi skulle starte på teorien på dykkerkurset "Open Water". Der ble vi kjent med: to par svensker som var i samme situasjon som oss (altså spente på dykkinga), instruktør May (fra norge), instruktør "The big Lee" (supersnill 40 år gammel, svarthåret engelskmann med tunnelringer i ørene) og Diving Master "The small Lee" (som var samme Lee som vi hadde møtt kvelden før). Teorien gikk greit og neste dag skulle vi begynne den praktiske delen i bassenget.

Dagen etter lærte vi hvordan vi skulle sette sammen dykkeutstyret vårt for så å hoppe i bassenget. Nå var vi en av de "newbie divers" som satt i bassenget. :P Her fikk vi lære å tømme vann fra masken og hvordan vi skulle holde oss med nøytral oppdrift i vannet med hjelp av pusting. Trente på hva vi skulle gjøre om en av oss blir tom for luft eller hvis vi skulle miste regulatoren/pusteventilen under vann. Altså hele bassengoppholdet gikk ut på å lære å puste under vann og deretter; sikkerhet, sikkerhet og sikkerhet. Og morsomt var det!

De neste dagene av kurset gikk ut på å dykke i det åpne hav! Vi ble fortalt at vi måtte holde "buddie team" og følge instruktøren (som for meg og Ane var "the big Lee"). Og dykking i Thailand er virkelig en opplevelse!!! Under det krystallklare vannet med ca 40-50 meter sikt fikk vi se tusenvis av fisker og koraller i alle slags farger! Vi var nede og hilste på Nemo, så barakuda, bannerfish, pufferfish, engelfisk og svømte sikksakk mellom triggerfiskene (som er en liten amper fisk som er opptatt av at ingen skal inn på hans territorium). Og dermed var vi begge bitt av dykkebasillen! 3 dager med kursing, så en heidundrende feiring med de berømte buckets (små bøtter som tilsvarer ca 6 drinker hver for 40 kr stk) og vi hadde dykkerlappen!

Men dette var ikke nok for oss! Vi ville dykke mer og melde oss på "Advanced open water" med kursing i nitrox (som er sertifikat for å kunne dykke med oksygenberiket luft, og dermed mye tryggere i fremtiden). På dette kurset fikk vi ett dypdykk ned på 30 meter, ett navigasjonsdykk, ett nattdykk og to dykk med foto (der vi skulle dykke helt alene!). Alle dykkene sammen med May (instruktøren) gikk kjempe fint, men det siste dykket vi hadde (uten May) ble noe mer spesielt. Vi fikk før dykket beskjed om: max 16 meter, min luft 50 bar, og max tid 40 min og vi skulle komme opp på samme line som vi gikk ned på. Under vann navigerte vi oss fram til revet (tror vi), svømte litt rund revet og tok bilder, hjalp Ane med å fjerne dugg fra maska, ble tatt av strømmen, men fant revet igjen (trodde vi), fant tauet vi skulle gå opp på (trodde vi), og bestemte oss for å holde oss rundt det (for sikkerhets skyld) og tok bilder. Etter 25 min måtte vi begynne oppstigningen og stoppe på 5 meter på lina for å ta sikkerhetsstopp, vi var stolte over oss selv for å ha funnet lina så fort og begynte å klatre oppover. Det tok ikke lange tiden før vi oppdaget at vi klatret på en taustomp som ikke hadde feste til overflaten! Litt latterfull og "lost" fullførte vi sikkerhetsstoppen og steg opp til overflaten for å oppdage at vi hadde svømt rundt et helt annet rev enn det som på forhånd var planlagt. :P Men morsomt var det uansett, og vi kan vise dere bildene vi tok under vann når vi kommer hjem. :) Men nå er vi altså 5 dykk etter "Open Water" - "Advanced Open Water" dykkere med kursing på å dykke med nitrox. :)

Har masse bilder vi tenkte å legge ut, og de kommer senere. :)

3 kommentarer:

  1. Oy-oy! Her har det vært "æksjen"... Forstår at dere opplever mye- og koser dere stort. Da er også vi hjemme fornøyd : ).
    (Oppfattet forresten da du Lotte ringte hjem på lørdag at opplevelsene har stått i kø; du snakka på både innpust og utpust : D) Vi gleder oss til neste "vink". Godt tur videre! Klem fra Lottemamma

    SvarSlett
  2. Ser ut som dåke har det gøy og oppleve masse, glede meg te å sjå bileter :) God tur vidare! :)

    SvarSlett
  3. Well, well, dette høres jo bra ut! Sånn bortsett fra at en overbeskyttende storesøster bekymrer seg over at 6 drinker høres mye ut... ;)
    Tjobing,og god tur videre te Kambodsja (hvordan i pokker skrives det da??!?)!

    SvarSlett